PRIMARIA COMUNEI DOBROTESTI

Judetul Dolj

PREZENTARE LOCALA

    Comuna Dobrotesti face parte din categoria comunelor nou infiintate prin Referendum in anul 2004 -  in judetul Dolj.
    Este comuna de categoria III prin prisma numarului de 2238 locuitori (1034 barbati si 1204 femei.
    A mai fost comuna de sine statatoare pana in manul 1968. Numele Dobrotesti provine potrivit legii de la batrana numita Dobra.
    Comuna Dobrotesti este formata din satele: Dobrotesti si Nisipuri. Din punct de vedere geografic este situata in partea de sud-est a judetului Dolj, in Campia Olteniei (Romanatilor), avand ca vecinatati urmatoarele:
  • Nord - HC 653 - Comuna Celaru
  • Est - Comunele Amarastii de sus si Amarastii de Jos
  • Sud - Terenul fostei statiuni a cartofului Mirsani, teren ce apartine in prezent comunei Daneti
  • Vest - Comuna Daneti
    Din punct de vedere economic este comuna exclusiv agricola in care predomina activitatea agricola de cultivare a terenurilor cu cereale, si de cresterea animalelor inexploatatii agricole familiare strict individualizate.
    Nu exista asociatii de proprietari si de producatori formate conform normelor europene.
    Nu au evoluat in nici un fel forme incipiente de asociatii. Existau doar microferme izolate si acestea nu corespund normelor europene in materie.
    Proprietatea din punct de vedere juridic, majoritatea 98% este proprietate privata, aceasta proprietate este pe extravilan fiind faramitata, divizata in loturi mici de la 0.06 ha - la 3.0 ha, proprietate individuala dispersata de la 2 la 20 loturi (parcele).
    Activitatea agricola este sustinuta de o populatie activa in continua scadere, fenomen datorat imbatranirii si diminuarii, si care face fata din ce in ce mai greu atat financiar cat si ca forta de munca. Rata natalitatii este foarte mica, cat si numarul casatoriilor comparativ cu decesele la nivel de comuna.
    Este o realizare crunta de altfel asemanatoare celei de la nivel zonal, regional si national.
    Comuna Dobrotesti este asezata intr-o zona nisipoasa care este expusa desertificarii, atat datorita structurii solului, cat si datorita fenomenului de incalzire glibala - cu seceta excesiv - pronuntata in aceasta zona.
    Sunt necesare programe de ameliorare a solurilor, degradate prin impadurire pe zone intinse.
    Comuna Dobrotesti beneficiaza de serviciile publice strict necesare: Primarie, Politie, Posta, Asistenta Sociala, Sanitara si Veterinara (cabinet medical uman), doua Gradinite si doua Scoli Generale I-IV si V-VIII de un Telecentru interactiv la nivel de comuna, Iluminat Public.
    Pe raza comunei exista amenajat sistem de irigatii pe circa 80 % din suprafata amenajata, (conditia de baza ca aceasta sa fie refacut si repus in functiune in intregime este sa se faca investitii masive in acest domeniu de la bugetul Statului.
    In comuna sunt dezvoltate mici servicii - cablu - si de comert privat - magazine.
    Veniturile in buget local sunt formate doar din taxa pe cladiri si teren si alte taxe speciale - venituri insuficiente pentru a sustine si finanta o autonomie locala asa cum se cere odata cu intrarea in Uniunea Europeana.